top of page

Burn out & Clay


De meeste dames en af en toe heren, vinden hun weg naar het Terre-Pure atelier omdat ze het leuk vinden om zelf eens serviesgoed of een unieke schaal te kunnen maken. Maar altijd verrast het me hoeveel voldoening het brengt bij de cursisten om de kommetjes, schalen of borden te vormen. Ik geef toe, het eerste kommetje maken is vaak best wel stresserend, maar eens de eerste mal aan de kant geschoven wordt en die handen opnieuw de klei kneden voor een volgende vorm valt de stress weg, valt ook het denken stil en is er enkel het moment. De klei, die zich laat vormen eist alle aandacht op, waardoor je je sowieso niet meer kan verliezen in de mallemolen van je gedachten.

Toen ik met de workshops startte was ik vooral gericht op het resultaat. Maar nooit had ik verwacht dat het de ervaring zou zijn die de grootste voldoening brengt. Zowel bij de cursisten als bij mij! Of het nu mensen zijn die zich kiplekker voelen of hier even op adem komen omwille van hun drukke job, de zorgen van hun eigen zaak, de talrijke deelnemers uit de stressvolle zorgsector of herstellend zijn van een ziekte, depressie of burn out. Altijd, zonder uitzondering slorpt de klei hun gedachten op en transformeert het hun zorgen,stress of angst voor even tot puur kleiplezier. De grote ramen in het atelier met zicht op de wilde tuin, weide met schapen, akkers, Ploegsteert bos en kerk dragen ook bij aan het laten bezinken van alle zwaarte in je leven. Nooit had ik het zo mooi kunnen bedenken, maar mijn eigen zoektocht naar mijn eigen kracht en zin in het leven hebben er voor gezorgd dat Terre-Pure is geworden tot wat het nu is. Een plekje om via klei op een creatieve manier tot rust te komen.

Elke keer vragen mensen mij hoe lang ik dit al doe, ja ik weet het ik moet er een boek over schrijven, omdat het niet te vertellen is met enkele woorden. Nooit weet ik waar ik moet beginnen, omdat elke seconde van mijn leven, elke wending, opleiding en de vele jaren van zoeken en falen nodig waren om tot dit te komen. Mensen voelen dat hier iets speciaals is gegroeid, ja want het is gegroeid, niet van de ene op andere dag als idee en dan direct tot succesformule uitgevoerd, nee, het was een heel traag proces. Zo traag als het manipuleren van klei tot keramiek, nog veel trager zelfs!! Maar ook mijn depressie en tegenslagen brachten me uiteindelijk duidelijkheid, toonden me dat het nog niet juist zat en steeds ben ik blijven zoeken en zo kwam ik stukje bij beetje tot iets wat helemaal bij me paste. Vol toewijding zet ik me nu in om mensen te brengen bij een moment waar ze voldoening en rust ervaren.

Een workshop hier nodigt je onbewust ook uit om in contact te komen met je eigen authentieke kracht. Authenticiteit roept authenticiteit. Uit de vele reacties die ik achteraf ontvang ervaar ik duidelijk dat hier iets in beweging wordt gezet. Hier vind je opnieuw adem, terug vreugde, nieuwe energie en soms dat duwtje om in je eigen leven ook weer zinvol verder te kunnen. En het setje kommetjes, borden of grote schaal zijn een blijvende herinnering aan dit moment van zorgen voor jezelf!

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page